Het rumoer

Leren is en blijft voor iedereen van groot belang, ook voor ondernemers en zeker voor startende ondernemers!

Als ik de cafetaria van het opleidingscentrum Syntra binnenstap, valt mijn oog op een jong meisje dat aan één van de lange witte tafels zit. Voor haar staat een instant spaghetti in een plastieken bord. Ze ziet er nochtans niet uit als een meisje dat verkikkerd is op junk food. Waarschijnlijk is ze recht van haar werk naar hier gekomen en zal het straks te laat zijn om thuis nog iets klaar te maken.

Maar ze lijkt daar geen probleem mee te hebben. Ze doet dit wellicht met een doel voor ogen. Om verlost te geraken van die verschrikkelijke baas. Of van die eeuwig roddelende collega’s. Waarschijnlijk geldt dit ook voor al die anderen die haar hier omringen, man en vrouw, jong en oud, blank en minder blank.

Door het rumoer kan ik niet horen wat ze zeggen maar ik ga ervan uit dat ze hun dromen met elkaar aan het delen zijn. Dat ze elkaar bekennen dat ze het soms moeilijk hebben om naar hier te komen, omdat ze zo vermoeid zijn op deze grijze winterdagen. Ik kan me inbeelden dat sommigen na een zware dagtaak in de klas zitten met oogleden die een ton lijken te wegen.

Boeken en een appel. Opleiding blijft altijd belangrijk, bijscholing moet een constante zijn
Jezelf constant bijscholen blijft belangrijk

Maar van dit moment genieten ze, dat is zo klaar als een klontje. Roerend in een koffie of een warme chocomelk, elkaar moed insprekend. Grote kans dat hier hechte vriendschappen worden geboren, misschien zelfs vennoten in een bedrijfje dat ze samen opstarten.

Terwijl ik aan de houten toog sta en op mijn Fairtrade koffie wacht, staat iedereen recht en worden de witte en rode stoeltjes netjes onder tafel geschoven. De pauze is weer voorbij. Iedereen keert nog steeds druk pratend terug naar hun leslokaal.

Wanneer de laatste de deur achter zich laat dichtvallen, en de koffiemachine en de microgolfoven uitgeschakeld worden, keert de stilte weer in de cafetaria. Maar ik weet dat dit slechts voor één nacht is. Want morgen begint het leren gewoon weer helemaal opnieuw. En gelukkig maar.

Geef een reactie