Mijn avonturen als startende ondernemer-deel 1

Na een professionele loopbaan van bijna 30 jaar (waar zijn al die jaren naar toe?) heb ik besloten om iets anders te gaan doen. En ik ben blijkbaar niet de enige!

Mijn besluit stond al enige tijd vast: ik wou freelance copywriter worden. Daar heb ik niet lang moeten over nadenken, ik neem nu eenmaal graag de virtuele pen ter hand. Maar hoe moest ik overschakelen van een statuut als brave loontrekkende naar een statuut van onbevreesde zelfstandige? Wel, dat is achteraf gezien best vlot verlopen.

Hoe ben ik er aan begonnen? Simpel, aangezien ik werkloos was, vroeg ik een onderhoud met een VDAB consulente in mijn regio. Dat was de eerste logische stap. Het gesprek was aangenaam en is zeer goed verlopen, vooral omdat ik het grondig had voorbereid. Er werd namelijk (terecht) gepeild naar mijn motivatie en naar de rijpheid van mijn idee. Gelukkig wist ik toen al zeker wat ik wilde gaan doen en had ik al een plannetje in mijn hoofd.

Schrijven in stijl

Maar als 50+ en zonder enige ervaring met het statuut van zelfstandige, voelde ik me toch enigszins onzeker over de overstap. Daarom vroeg ik aan de VDAB consulente of ik kon begeleid worden tijdens het traject. Door mijn research op het internet wist ik dat die mogelijkheid bestond. Zij verwees me daarom door naar een ondernemingsconsulente van ‘Maak werk van je zaak‘. (http://maakwerkvanjezaak.be/)

Tijdens dat gesprek kwamen we tot de conclusie dat de formule van ‘Starterslabo’ voor mij de beste keuze was.

Wat is Starterslabo?
Onder begeleiding van ervaren ondernemer-coaches en experten wordt er elke week een workshop georganiseerd. Die heeft telkens een ander onderwerp maar steeds is het thema van groot belang voor startende ondernemers (bijvoorbeeld het business plan, het financieel plan,…). De deelnemers aan de workshops zijn uitsluitend aspirant ondernemers. De bedoeling is dat de zelfstandige activiteit onder de vleugels van Starterslabo wordt opgebouwd en dat men na een bepaalde termijn op eigen benen kan staan.

Om alvast een idee te krijgen van het concept, schreef ik me in voor een infosessie van Starterslabo. Daar werd ik al meteen ondergedompeld in de sfeer van het ondernemen! Behalve ikzelf waren er nog een vijftiental andere ondernemers in spe aanwezig, elk met hun eigen roeping en passie. En wat een variatie aan dromen kreeg ik daar te horen!

Ideeën bij de vleet!

Er was die jonge kerel die meubelen wilde invoeren uit Costa Rica om ze hier te verkopen. Naast hem zat een 50+ die een stuk grond had gekocht in Spanje en er olijven ging kweken om ze daarna op de Belgische markt aan de man te brengen. Er was een meisje van buitenlandse origine die droomde van een schoonheidssalon en ga zo maar door. Vijftien dromen die hopelijk ooit zullen gerealiseerd worden!

Het was geweldig om al die mensen vol overtuiging hun ideeën te horen verkondigen. Ik genoot van de energie die uitging van die groep, jong en oud, blank en zwart. Het resultaat was dat ik de zaal nog gemotiveerder verliet dan toen ik er binnen gegaan was. En toen moest het eigenlijk nog beginnen!

Lees het vervolg in deel 2

Geef een reactie